ایرانگردی

میمند کرمان

میمند روستایی که باید آن را از نزدیک ببینید

روستای صخره ای میمند

میمند واقع در شهربابک در استان کرمان می باشد و یکی از روستاهای باستانی ایران به شمار می‌آید که هنوز زندگی به شکل سنتی در آن جریان دارد و مردم از روزگار گذشته تا به حال در آن کشاورزی و دامداری می‌کنند.

در ایران علاوه بر روستاهایی که طبیعت بکری دارند و میتوان چند روزی را در هوای خوششان سر کرد و از هیاهو و سروصدای شهر به دور بود، روستاهای تاریخی زیادی نیز هست که سفر به آنها هم فال و هم تماشا است.

آنچه این روستا را به یکی از شگفت انگیزترین روستاهای ایران تبدیل کرده، صخره‌ای بودن آن است و اینکه انسان آن را با دستان خودش کنده است.

در این روستا بیش از ۲۵۰۰ خانه غار مانند توسط میمندیان در دل کوه کنده شده اند و از هزاران سال پیش تا کنون محل زندگی این مردمان بوده است.

موقعیت جغرافیایی

میمند در ۳۶ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک و در جنوب کوه‌های مرکزی ایران قرار دارد. طول جغرافیایی آن ۲۳ ْ۵۵ و عرض جغرافیایی اش ۱۴ ْ۳۰ می باشد و دارای ارتفاع از سطح دریا ۲۲۴۰ متر می‌باشد.

نقشه میمند کرمان
نقشه میمند کرمان

فاصله میمند تا برخی شهرهای کشور:
فاصله میمند تا تهران ۹۳۰ کیلومتر
فاصله میمند تا کرمان ۲۲۰ کیلومتر
فاصله میمند تا یزد ۲۷۰ کیلومتر
فاصله میمند تا شیراز ۳۴۰ کیلومتر
فاصله میمند تا اصفهان ۵۳۰ کیلومتر
فاصله میمند تا بندر عباس ۴۲۰ کیلومتر
فاصله میمند تا سیرجان ۱۱۰ کیلومتر
فاصله میمند تا انار ۱۲۵ کیلومتر
فاصله میمند تا رفسنجان ۱۱۰ کیلومتر

تاریخچه میمند

میمند، روستایی است با قدمتی بیش از دوهزار سال و این را سفال های کشف شده در این منطقه ثابت کرده اند. قدمت این سفال ها به دوره اشکانی و ساسانی برمی گردد.

در زمان اشکانیان در بخش جنوبی کرمان قبایل کوچ نشین به مناطق مختلف کوچ می‌کردند. آن دسته از قبایلی که جابه جا نشده بودند، در اواخر دوره اشکانیان و اوایل دوره ساسانیان منطقه خوش آب و هوایی را برای سکونت انتخاب کردند و در دل کوه ها خانه ساختند.

این خانه ها با از میان برداشتن خاک و کندن کوه شکل گرفته و در ساخت آنها، آجر و سنگ به کار نرفته است.

روستای میمند کرمان، نوزدهمین اثر جهانی ایران است که در یونسکو به ثبت رسیده است. علاوه بر این به عنوان هفتمین اثر طبیعی و تاریخی جهان جایزه مرکوری را دریافت کرده است.

روستای تاریخی میمند کرمان
روستای تاریخی میمند کرمان

میمند به چه معنی است؟

در مورد وجه تسمیه میمند، اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. برخی معتقدند میمند به معنی میمنت و مبارکی است. عده ای میمند را ترکیبی از دو واژه “می” و “مند” می دانند. می به معنای شراب و مند به معنای مستی است و می گویند مردان اینجا می می نوشیده اند و وقتی مست می شدند، در اثر آن مستی، حفره ها را در دل کوه با دست می کندند.

هم چنین عده ای دیگر میمند را برکه آب معنی می کنند. جایی که چشمه های آب فراوان دارد و به نوعی جایی که چشمه ای در وسط آن قرار دارد و دلیل گفته خود را وجود “کلو میمند” در وسط میمند می دانند. البته که باورها به همینجا نیز ختم نمیشود.

اطلاق کلمه میمند به خانه هایی که در دل کوه کنده می شده در ایران قدیم مرسوم بوده است. عده ای از اساتید، معتقدند که میمند از کلمه “میار” به معنی پناه و پناهگاه گرفته شده است. این عقیده قابل قبول تر و اساسی تر از بقیه نظرات است. زیرا این روستا در دل کوه کنده شده است و راه های ورودی زیادی ندارد. به همین علت در گذشته کمتر مورد حملات اقوام مختلف بوده است.

آب و هوای میمند

آب و هوای میمند معتدل کوهستانی است که از ویژگی‌های آن زمستان های سرد و تابستان های معتدل است. روستای‌ میمند در مرز مشترک دشت و کوهستان قرار دارد. دشت آن مملو از جانوران بیابانی همچون مار، سوسمار، جوجه تیغی، لاک‌پشت و خرگوش است و در کوهستان هایش نیز حیوانات ‌وحشی مختلفی مانند آهو، پلنگ، گرگ، روباه، بزکوهی، کبک و پرندگان شکاری یافت ‌می‌شود.

چند رودخانه فصلی و تعدادی قنات به علاوه چند چشمه در میمند و اطراف آن وجود دارد که موجب رونق کشاورزی در این منطقه شده ‌است.

کشاورزی در میمند مانند سایر آثار طبیعی جلوه ویژه‌ای به این روستا می‌دهد در فصل بهار میمند زیباترین چهره را به خود می‌گیرد، طراوت، شادابی و سرسبزی دشت و آب و هوای مطلوب آن انبوهی از جمعیت شهرها و روستاهای اطراف را به سمت خود کشیده و مردم اوقات فراغت خود را در این روستا و یا در کنار چشمه ها، قنات ها و رودخانه ها می‌گذرانند.

درآمد روستاییان میمند

بیشتر ساکنان روستای میمند دامدارند و در ۴ ماه اول سال که علوفه به خوبی یافت می شود دام هایشان را به دشت می برند. روستاییان در چهار ماه بعد به باغداری مشغولند.

روستاییان خانه های خود را در قالب اقامتگاه هایی برای مسافران تجهیز کرده اند و بخشی از درآمد آن ها از این طریق بدست می آید.

در زمستان اما متفلوت است. قدیم ها، اهالی میمند روزهای سرد زمستان را با بافتن فرش، گیلم، نمد و سبد سپری می‌کردند، اما این روزها متاسفانه این هنرها در روستا کمرنگ تر از قبل شده است. همچنین خشکسالی های اخیر در استان کرمان و محدود شدن فعالیت های کشاورزی و دامداری باعث شده اند میمند از مشکلات جدی رنج ببرد.

میمند کرمان
میمند کرمان

جاذبه های گردشگری میمند

بعد از همنشینی با روستاییان خوش صحبت این منطقه به دیدن جاذبه های گردشگری میمند هم می توانید بروید. علاوه بر کل روستا که دیدنی است و خانه های ساخته شده توسط انسان در دل کوه بسیار شگفت انگیز هستند، حمام، مدرسه، مسجد، حسینیه و مهمانسرای میمند هر کدام حرفی برای گفتن دارند.

حمام این روستای تاریخی

حمام میمند مثل خانه های آن در دل سنگ کنده شده و یکی از عجیب ترین این خانه ها است. این حمام به صورت حمام‌های سنتی دارای خزانه بوده و طبق روایات مردمان آن جا که به خاطر دارند و شواهد موجود مسائل و نکات بهداشتی در آن رعایت می شده‌ است.

ساخت این حمام این گونه است که‌ کوچه ها آن را به داخل دالانی وصل می‌کند، یعنی اول کوچه ها کنده شده اند و این کوچه ها در انتها به دالانی ختم می‌شوند. پس از عبور از دالان، در وسط آن به رختکن حمام متصل می‌شود. حوضی در وسط رختکن و سه سکو در اطراف است و درب دیگری رختکن را به صحن حمام وصل می‌کند.

برای گرم کردن حمام منفذی بوده که دود در آن می‌پیچیده و آن را گرم می‌کرده که پس از گرم شدن گرفته می‌شده ‌است‌ و اما در طرف راست خزانه حوضی بوده که محل شستن پا و آب کشیدن آن بوده ‌است و در طرف چپ حمام بریدگی کوچکی برای نظافت و دارو کشیدن بوده ‌است.

از عجایب این حمام آن است که سوراخی در بالای صحن می‌باشد که سنگی مرمر بر روی آن گذاشته‌اند. این سنگ به طرز عجیبی نور را در حمام منعکس می‌کند و منبع نور حمام است. علاوه بر این دیگر منبع روشنایی حمام‌ روغن گیاهی به نام کنتون یا کنده خشک پوسیده‌ای است که کمتر دود می‌کند. البته اکنون این حمام برق‌کشی شده ‌است.

مدرسه روستا

مدرسه قدیم روستا‌ به همان شیوه و طرح خانه ها ساخته شده است‌ با این تفاوت که عرض و عمق مسیر ورود آن بیشتر از خانه ها است و هرچه از ابتدای مسیر به عمق آن می‌رویم ابعاد کلاس‌ها گسترده تر می‌شود. این مدرسه دارای پنج فضا به عنوان کلاس و دفتر است.

مسجد روستا

مسجد میمند مولود تغییراتی است که در یک یا چند خانه داده شده است، این مسجد در حدود ۱۲۰ متر مربع وسعت دارد و شکل آن دایره ای و نامنظم است. بعد از عبور از راهرویی به پهنای ۱٫۵ متر به صحن مسجد می‌رسیم. سقف مسجد بر روی سه ستون سنگی به ارتفاع دو متر بنا شده است. محراب مسجد در سنگ کنده شده و ارتفاع آن در حدود یک متر است.

حجاران میمندی که آثار و نشانه های تیشه آنها بر در و دیوارها و سقف مسجد هنوز به خوبی نمایان است‌ در مسجد طاقچه‌ها، محراب و منبر سنگی ایجاد کرده‌اند، علاوه بر این در طرفین ورودی مسجد در بدنه دیوار طاقچه‌هایی مخصوص قرار دادن کفش ایجاد کرده‌اند.

کف مسجد فاقد سنگفرش و یا هر پوشش ساختمانی بوده و با قالی‌های دستباف میمندی فرش شده است. این مسجد هیچ‌گونه منفذی برای نورگیری ندارد و نور آن از طریق در ورودی مسجد تامین می‌شود.

مسجد میمند کرمان
مسجد میمند کرمان

حسینیه روستا

این حسینیه در وسط روستا قرار دارد. حسینیه سه ایوانچه با طاق گهواره ای دارد که در انتهای آن ها ورودی های حسینیه قرار دارد. بنای حسینیه از تجمع چند خانه ی صخره ای ایجاد شده و تمام اجزای آن از سنگ تراشیده شده‌اند.

فضاهای داخلی حسینیه ۲۰۰ متر مربع مساحت دارد و دارای پلانی نامنظم است که چهار ستون قطور آن را حفظ می‌کنند. در گذشته یک منبر سنگی چسبیده به زمین کنار ورودی حسینیه وجود داشته است که اخیرا آن را تراشیده و به جای آن منبر چوبی قرار داده اند.

حسینیه میمند همچون سایر بناهای صخره‌های فاقد هرگونه تزیین و اندودی است و در آن کتیبه‌ای که اشاره‌ای به تاریخ حسینیه کرده باشد وجود ندارد این در حالی است که بنای حسینیه مدام در حال تغییر بوده و در دوره‌های مختلف فضاهایی به آن اضافه شده تا مساحت داخلی آن جوابگوی ساکنین باشد.

حسینیه میمند کرمان
حسینیه میمند کرمان

مهمانسرا

در میمند مهمانسرایی برای اقامت گردشگران داخلی و خارجی مهیا است. این اتاق ها به صورتی تجهیز شده اند که ساختار تاریخی و طبیعی آن ها حفظ گردد.

وسایل درون اتاق ها به صورتی کاملا سنتی و باستانی طراحی و نصب گردیده اند. به عنوان مثال برای چوب لباسی از چوب درخت سنجد و نمدهای کف اتاق از نمدهای ساخته شده توسط خود روستاییان استفاده شده است.

در این مهمانسرا مبلمان به شیوه کاملاً سنتی و برگرفته از طبیعت و معماری تاریخی روستا ساخته شده است و میزهای رستوران از سنگ هستند و پایه چوبی دارند و با غذاهای بومی و سنتی از میهمانان پذیرایی می‌شود.

مهمانسرا میمند کرمان
مهمانسرا میمند کرمان

بهترین زمان سفر

بهترین زمان سفر به میمند فصل بهار و همچنین تابستان است. البته در اوایل پاییز نیز رفتن به میمند لذت های خودش را خواهد داشت.

میمند کرمان
میمند کرمان

کجا اقامت کنیم؟

در سفر به میمند می توان به شهرهای اطراف مثل کرمان و رفسنجان رفت.

برای دیدن هتل های کرمان روی لینک زیر کلیک کنید.

لیست هتل های کرمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!
بسته